У п’ятницю, 16 квітня, відбудеться перше судове засідання у справі ПрАТ «Азот» проти КП «Черкасиводоканал». Мета – змусити комунальне підприємство підписати договір на очистку міських стічних вод, яким передбачаються шалені штрафні санкції за перевищення концентрацій забруднюючих речових.

Що це за забруднюючи речовини та чому водоканал відмовляється підписувати договір? Давайте розберімося разом.

Профілюючим видом діяльності черкаського водоканалу є надання населенню міста Черкаси послуг з централізованого постачання холодної (питної) води та водовідведення (у частині збирання та транспортування стоків до очисних споруд), а послугу з очищення стоків підприємство замовляє у ПрАТ «Азот», в оперативному керуванні якого знаходяться державні очисні споруди.

Щороку між двома підприємствами укладається договір на отримання відповідної послуги. На 2021 рік в угоді «Азотом» вказані гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин, значення яких у декілька разів нижче фактичних у стоках міста. За перевищення зазначених показників з водоканалу будуть стягнуті додаткові кошти у вигляді штрафів. На незгоду водоканалу із запропонованими умовами хімічний гігант відповів судовим позовом про примусове підписання договору.

Позиція нашого підприємства полягає у тому, що понад 80% стоку міста, що транспортується на очисну споруди, це побутовий стік від населення. Протягом останніх років відбувається прогнозоване погіршення його якості завдяки більш раціональному водоспоживанню та широкому використанню побутової хімії. Вплинути на його якість неможливо.

Зазначимо, що показники, які перевищують свої концентрації, це азот амонійний, феноли, хімічне споживання кисню. Вони виникають від відходів життєдіяльності людини. Так, мешканці міста дійсно почали більш раціонально споживати воду, але, вибачте, в туалет всі як ходили, так і ходять. В результаті маємо більш концентрований стік в порівнянні з попередніми роками.

Це загальнодержавна проблема, про яку «Азот» чудово знає.

Відповідно хімічний гігант повинен реагувати на сьогоднішні реалії та на прикладі інших підприємств України модернізувати споруди для забезпечення їх ефективної роботи. Однак розв’язання проблеми «Азот» бачить не в реконструкції та оновленні, а в нарахуванні штрафних санкцій за перевищення концентрацій речовин, які йому не подобаються.

Відповідно до договору у редакції «Азоту» водоканал буде змушений сплачувати щомісяця близько 25 млн грн штрафних санкцій, плюс 5,5 млн за очищення стоків. Таке фінансове навантаження, своєю чергою, відчує кожен споживач на своїй кишені.

Перше судове засідання відбудеться 16 квітня о 10 год в приміщенні Господарського суду Черкаської області. Про хід подій будемо інформувати.

0 Відгук

Залиште свій відгук

Хочете долучитися до обговорення?
Спробуйте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *