Петиція щодо передачі державних очисних споруд стічних вод в комунальну власність міста всього за декілька днів набрала необхідну кількість голосі. З цього приводу КП «Черкасиводоканал» було направлено лист до Департаменту ЖКК Черкаської міської ради, в якому колектив підприємства обґрунтував доцільність такого заходу та висловив свою підтримку.

Нагадаємо, що об’єднані очисні споруди, які розраховані на приймання та очищення стоків від міста Черкаси та від ПрАТ «Азот», знаходяться в оперативному управління приватного підприємства, але залишаються держаною власністю.

Відповідно до Акту приймання-передачі споруд, «Азот» зобов’язаний вчасно здійснювати капітальний і поточний ремонт з метою недопущення негативного впливу на екологію та навколишнє середовище. Він повинен не лише модернізувати виробничі потужності, а й вдосконалювати технологію очистки стічних вод відповідно до вимог сьогодення.

Однак приватне підприємство в цьому не зацікавлене.

Розв’язання проблеми завищених концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах, яка є загальнодержавною внаслідок більш раціонального водоспоживання та широкого використання побутової хімії, хімічний гігант бачить в захмарних штрафних санкціях.

Такий стратегічний об’єкт як очисні споруди стічних вод не повинні бути в руках приватного підприємства. Таке підпорядкування ставить під загрозу життєдіяльність обласного центру. Тому колектив КП «Черкасиводоканал», розуміючи критичність ситуації, буде й надалі підтримувати заходи щодо передачі очисних в комунальну власність.

Основними причинами є:

  • необхідність приведення у відповідність існуючої системи водовідведення міста до вимог законодавчої бази України (ЗУ «Про питну воду і питне водопостачання);
  • неефективність оперативного управління діючими очисними спорудами  та неможливість  ПрАТ “Азот” забезпечити якісне очищення стічних вод (наявність в Договорах на очищення стічних вод  з КП «Черкасиводоканал» вимог щодо обмеження показників якості стічних вод);
  • відсутність зобов’язань та відповідальності ПрАТ «Азот» за очищення міських стічних вод;
  • постійна загроза припинення централізованого водовідведення, а також відповідно і водопостачання, внаслідок суб’єктивних факторів щодо діяльності ПрАТ «Азот» (перепрофілювання підприємства, зупинка, ліквідація тощо).
0 Відгук

Залиште свій відгук

Хочете долучитися до обговорення?
Спробуйте!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *